Skip to Main Content

Αναζήτηση Βιβλιογραφίας

Πως να εντοπίσετε συγκεκριμένες βιβλιογραφικές πηγές (άρθρα, βιβλία κτλ.) στις πηγές της βιβλιοθήκης

Basic & Advanced Search

Επιλέγετε Advanced Search/ Σύνθετη Αναζήτηση όταν χρειάζεστε πηγές για τις εργασίες σας (ακόμα και στο Google Scholar!) – παρέχει:

 

  • περισσότερες επιλογές για να βρείτε αυτό που θέλετε
  • δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε όλα τα παρακάτω

 

AND, OR, NOT

Οι λογικοί τελεστές AND, OR, NOT χρησιμοποιούνται στις περισσότερες βάσεις δεδομένων για να δηλώσουν την σχέση των λέξεων-κλειδιών μεταξύ τους. Είναι ένας τρόπος να εξηγήσετε στη μηχανή αναζήτησης τι ψάχνετε.

 

  • Εμφανίζονται όταν έχετε επιλέξει Advanced Search/ Σύνθετη Αναζήτηση
  • Κάποιες βάσεις δεδομένων αντί για τις λέξεις AND, OR, NOT περιγράφουν με άλλες λέξεις το ίδιο νόημα (π.χ. Google Scholar).

 

 

 

Google Scholar

Αναζήτηση σε συγκεκριμένα πεδία

Στην επιλογή Advanced Search/ Σύνθετη Αναζήτηση των περισσότερων βάσεων δεδομένων υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης σε συγκεκριμένο πεδίο.

 

  • Χρησιμοποιείται για να δηλώσει σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκονται οι λέξεις-κλειδιά που έχετε εισάγει (π.χ. τίτλο, περίληψη, θεματικές επικεφαλίδες, συγγραφέα, κ.τ.λ.).

 

 

 

 

Αναζήτηση «Φράσεων»

Αν θέλετε να ψάξετε φράσεις (δύο ή περισσότερες λέξεις μαζί) στις περισσότερες βάσεις δεδομένων απαιτείται η χρήση εισαγωγικών  “…”

 

 

 

Αποκοπή λέξεων (Truncation/ Wildcards)

Η λειτουργία αποκοπής λέξεων επιτρέπει την αντικατάσταση ενός ή περισσοτέρων γραμμάτων μιας λέξης με ένα σύμβολο.

 

  • Χρησιμεύει σε περιπτώσεις λέξεων με ορθογραφικές παραλλαγές (π.χ. colour & color), για λέξεις με όμοια ρίζα (print, reprint, e-print) και λέξεις στον ενικό και πληθυντικό (Woman & women).
  • Στις περισσότερες βάσεις δεδομένων το σύμβολο που χρησιμοποιείται για την αποκοπή είναι ο αστερίσκος (*). Αυτό μπορείτε να το επιβεβαιώσετε στη Βοήθεια (δείτε πιο κάτω) που παρέχει η κάθε βάση δεδομένων.

 

 

Θησαυρός (Thesaurus)

Ο θησαυρός είναι το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί μια βάση δεδομένων για να ευρετηριάσει τις πηγές της (άρθρα, βιβλία κλπ.). Πρόκειται ουσιαστικά για μια λίστα θεματικών επικεφαλίδων που έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν το υλικό που περιλαμβάνει.

 

  • Οι περισσότερες βάσεις το ονομάζουν Thesaurus ή Descriptor List ή Subject Terms και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις ή φράσεις που περιγράφουν το θέμα σας για περισσότερο συναφή αποτελέσματα.

 

 

 

Βοήθεια (Help / Search Tips)

Δε χρειάζεται να θυμάστε τίποτα από τα παραπάνω! Όλες οι βάσεις δεδομένων παρέχουν σε κάποιο σημείο πληροφορίες και οδηγίες που θα σας βοηθήσουν να εντοπίσετε σχετικό υλικό και να χρησιμοποιήσετε τις δυνατότητες που παρέχονται. 

 

  • Στις περισσότερες βάσεις δεδομένων οι πληροφοριές αυτές βρίσκονται στo Help ή Search Tips.