Skip to Main Content

Εκπαίδευση - Οδηγός Βιβλιοθήκης

Άρθρα Περιοδικών και Άλλες Ακαδημαϊκές Πηγές

Τα άρθρα που δημοσιεύονται σε επισημονικά περιοδικά (journals) αποτελούν εξαιρετική πηγή έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης που καλύτπουν πολύ συγκεκριμένα θέματα και απευθύντονται σε εξειδικευμένο κοινό (ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές). Δημοσιεύσεις με αποτελέσματα έρευνας ή πειραμάτων που τεκμηριώνουν το περιεχόμενο τους με παραπομπές σε άλλες πηγές και έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς πριν τη δημοσίευσή τους (peer-reviewed), μπορεί να είναι κάποια πρακτικά συνεδρίων, κεφάλαια εξειδικευμένων βιβλίων και άλλα είδη πηγών πληροφόρησης.

 

Οι παρακάτω ενότητες θα σας καθοδηγήσουν να εντοπίσετε:

  • κάποιο συγκεκριμένο περιοδικό
  • κάποιο συγκεκριμένο άρθρο περιοδικού
  • άρθρα περιοδικών και άλλες αξιόπιστες πηγές για το θέμα σας
  • ελληνικά περιοδικά ανοιχτής πρόσβασης
  • έρευνες με υψηλή βαθμολογία (Scopus)

Αναζήτηση Περιοδικού

Εισάγετε τον τίτλο του περιοδικού στο πλαίσιο αναζήτησης (βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Βιβλιοθήκης) και επιλέξτε Publications (Journal & eBook titles) από το πτυσσόμενου μενού δεξιά.

 

Για τα διαθέσιμα περιοδικά, επιλέξτε Full Text Access για να δείτε τις χρονιές/τεύχη που η πρόσβαση της Βιβλιοθήκης καλύτπει και links για να τα ανοίξετε.

Αναζήτηση Άρθρου Περιοδικού

Εισάγετε τον τίτλο του άρθρου στο πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται στην αρχική σελίδα της Βιβλιοθήκης.

Αν χρειάζεται, μπορείτε να κάνετε πιο συγκεκριμένη την αναζήτησή σας χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Advanced Search.

 

Κάνετε κλικ στη διαθέσιμη επιλογή για το πλήρες κείμενο (PDF Full Text ή Full Text Finder ή HTML Full Text) ώστε να ανοίξετε και να διαβάσετε το άρθρο.

 

Αναζήτηση Άρθρων και Άλλων Πηγών για το Θέμα σας

Μπορείτε να κάνετε αναζήτηση στις πιο κάτω βάσεις δεδομένων και συλλογές που περιλαμβάνουν διάφορες πηγές (άρθρα, δημοσιεύσεις συνεδρίων, κεφάλαια βιβλίων κτλ.) για το θέμα σας. Εισάγετε κατάλληλες λέξεις-κλειδιά στη λειτουργία Advanced Search όταν είναι διαθέσιμη.

Βάσεις Δεδομένων στην Εκπαίδευση
Γενικές Βάσεις Δεδομένων & Συλλογές
Βάσεις Δεδομένων σε Σχετικά Θέματα

Αναζήτηση Ελληνικών Περιοδικών Ανοιχτής Πρόσβασης

Διάλογοι! Θεωρία & Πράξη στις Επιστήμες της Αγωγής και Εκπαίδευσης

(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης)

Περιοδικό ανοικτής πρόσβασης με σύστημα διπλής τυφλής κρίσης με σκοπό να προβάλει την επιστημονική έρευνα που καλύπτει όλες τις γνωστικές περιοχές για την προσχολική και σχολική αγωγή και εκπαίδευση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

 

Επιθεώρηση Εκπαιδευτικών Θεμάτων

(Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Περιοδικό ανοιχτής πρόσβαση το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και φιλοξενεί πρωτότυπες εργασίες σε θέματα που συνδέονται  με τη διδακτική πράξη και την παιδαγωγική διαδικασία. Μια παλαιότερη έκδοση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (από το 1999 αρχικά ως Επιθεώρηση Επιστημονικών και Εκπαιδευτικών Θεμάτων έως το 2011, επανακυκλοφορεί οκτώ χρόνια μετά την αναστολή της κυκλοφορίας του.

 

Επιστήμες Αγωγής

(Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Περιοδικό για θέματα παιδαγωγικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος. Από το 2013 έως και σήμερα τα τεύχη δημοσιεύονται ηλεκτρονικά σε πλήρη ανοικτή πρόσβαση.

 

 Θέματα Ιστορίας της Εκπαίδευσης

(Ελληνική Εταιρεία Ιστορικών της Εκπαίδευσης)

Περιοδικό το οποίο δημοσιεύει κυρίως ελληνόγλωσσες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξενόγλωσσες εργασίες από την περιοχή της ιστορίας της εκπαίδευσης.

 

 Θεωρία και Έρευνα στις Επιστήμες της Αγωγής

(Ινστιτούτο Πολιτισμού, Δημοκρατίας και Εκπαίδευσης)

Περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που δημοσιεύει πρωτότυπες επιστημονικές-ερευνητικές εργασίες που πραγματεύονται ζητήματα ερευνητικού ή θεωρητικού ενδιαφέροντος για τις επιστήμες της εκπαίδευσης και της αγωγής από τον ελληνικό και διεθνή χώρο.

 

Μέντορας

(Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης το οποίο φιλοξενεί (κατόπιν κρίσης) ερευνητικά ή θεωρητικά άρθρα εκπαιδευτικού περιεχομένου με σκοπό τη προώθηση της επιστημονικής έρευνας που έχει σχέση με την εκπαιδευτική διαδικασία.

 

Παιδαγωγική Επιθεώρηση

(Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος)

Περιοδικό το οποίο εκδίδεται δύο φορές το χρόνο σε ανοικτή πρόσβαση και δημοσιεύει υψηλού επιπέδου πρωτότυπες ερευνητικές και θεωρητικές εργασίες που εμπίπτουν στο επιστημονικό πεδίο της Παιδαγωγικής και των συναφών επιστημών.

 

 Προσχολική & Σχολική Εκπαίδευση

(Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Περιοδικό ανοικτής πρόσβασης που δημοσιεύει πρωτότυπες έρευνες οι οποίες κυρίως προωθούν τη σύνδεση της έρευνας με την εκπαιδευτική πράξη καθώς και εργασίες επισκόπησης σημαντικών θεμάτων της εκπαίδευσης.

Αναζήτηση Περιοδικών με Βαθμολογία - Scopus

Η βάση δεδομένων Scopus επιτρέπει την αναζήτηση βιβλιογραφικών αναφορών. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για:

  • να εντοπίσετε άρθρα επιστημονικών περιοδικών
  • να βρείτε πόσες φορές έχει γίνει αναφορά σε μια δημοσίευση
  • να δείτε τους δείκτες απήχησης (impact factors) των περιοδικών

SCOPUS

Η μεγαλύτερη βιβλιογραφική βάση δεδομένων για αξιολογημένες από ειδικούς (peer-reviewed) πηγές/δημοσιεύσεις: περιοδικά, βιβλία και πρακτικά συνεδρίων.

Άλλα Χρήσιμα Εργαλεία